Električno podno grijanje - Uvoz prodaja i montaža sistema električnog podnog grijanja

Najčešća pitanja i odgovori

 

 

U KOJIM OBJEKTIMA SE POSTAVLJA PODNO GRIJANJE?

Podno grijanje se može ugraditi u sve vrste objekata, bez obzira na veličinu i namjenu (stanovi, poslovni prostori, vjerski objeki …), uz napomenu da moraju biti termički izolovani.

 

KOJI JE PROCES UGRADNJE PODNOG GRIJANJA?

Na estrih (glazuru) postavlja se električni podni grijač po uputstvu proizvođača. Nakon toga se neposredno na grijač ugrađuje završna podna obloga.

 

ŠTEDI LI SE ENERGIJA PODNIM GRIJANJEM?

Prostori sa podnim grijanjem troše do 35% manje energije, a sve zajedno zavisi od toplotne izolacije i namjene prostorije. Sistemom podnog grijanja upravljaju pametni termostati koji prate temperature poda i vazduha i tom kombinacijom vrše minimalna potrebna uključenja grijača.

 

KAKO SE KREĆU CIJENE UGRADNJE PODNOG GRIJANJA?

Zavisi od veličine prostorije, raspoložive površine poda i sistema grijanja (da li je sistem jedini izvor grijanja u prostoru ili je sistem dodatak konvencionalnom načinu grijanja). Na primjer: kupatilo površine 5 m² obično zahtijeva 4 m² grijača i termostat. Za razliku od konvencionalnog sistema grijanja, električno podno grijanje obično zahtijeva niže troškove ugradnje i materijala. Opšte je pravilo: što je veća površina podnog grijanja, to su niži troškovi sistema grijanja po kvadratnom metru.

 

MOŽE LI SE UGRADITI BILO KOJA VRSTA PODNIH OBLOGA?

Električno podno grijanja pokriva širok spektar završnih podnih obloga, a u našim uslovima najčešće keramičku oblogu i drvene i laminatne klik klak plivajuće podove.

 

MOŽE LI SE PODNO GRIJANJE UGRADITI U KUPATILIMA I VLAŽNIM PROSTORIJAMA?

Da! U takvim prostorima se ugrađuje grijač u mrežici koji je atestiran i posjeduje zaštite od vlage i strujnih udara usklađene sa EU standardima.

 

KOJE SU RAZLIKE IZMEDJU RADIJATORA I PODNOG GRIJANJA?

Kod podnog grijanja površina je ravnomjerno i blago zagrijana, za razliku od radijatora, koji moraju biti vrući kako bi se jednaka količina toplotne energije prenijela u prostoriju. Podno grijanje radi na znatno nižim temperaturama od radijatora. Zato je razlika u pritisku između poda i plafona mala, pa ne dolazi do stvaranja vazdušnog strujanja koji diže prašinu. Pored toga, nema pregrijavanja vazduha, što rezultuje suvim vazduhom. Zato se podno grijanje preporučuje kao najzdravije. Posebno je pogodan za ljude koji su alergični na prašinu ili koji imaju respiratorne probleme. Podno grijanje za razliku od radijatora ne zauzima prostor.

 

MOŽE LI ELEKTRIČNO PODNO GRIJANJE GRIJATI CIJELI OBJEKAT?

Podno grijanje idealan je izbor kao samostalno grijanje komletnog objekta. Pitanje je samo instalacije dovoljne snage grijača kako bi se nadoknadili gubici toplote. Preporučujemo upotrebu građevinskih materijala s većom izolacionom vrijednošću, što smanjuje gubitke toplote.

 

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE?

Električno podno grijanje koristi energiju na efikasniji način od tradicionalnih sistema grijanja gdje su uštede do 35%  i električna energija se smatra čistom energijom budućnosti.